Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Støj fra naboer er en af de hyppigste årsager til konflikter i boligområder – men hvad kan du egentlig gøre, hvis det generer dig?
Reglerne for støj i boligområder kan være uklare, da de både afhænger af kommunale retningslinjer, ordensregler for bolig- eller andelsforeninger og den sunde fornuft. Nogle aktiviteter er tilladt i bestemte tidsrum, mens andre kan betragtes som urimelige, selvom der ikke nødvendigvis findes en konkret lov, der forbyder dem.
Derfor gennemgår vi herunder de vigtigste regler, hvad du kan gøre, hvis støjen bliver et problem og hvordan du bedst håndterer en støjende nabo, uden at skabe unødvendige konflikter.
Der findes ingen landsdækkende regler for nabostøj, men kommuner kan fastsætte lokale støjregler, bl.a. for motoriserede redskaber.
Politiet kan gribe ind over for støj, der forstyrrer den offentlige orden, f.eks. høj musik om natten eller gentagen råben og skrigen.
Hvis støjproblemer ikke kan løses i mindelighed, afhænger klagemulighederne af boligformen, f.eks. via udlejer, beboerklagenævn eller grundejerforening.
Selvom motoriserede haveredskaber ikke har nogen støjregulering, er varmepumper, der larmer langt mindre, underlagt faste grænseværdier fra Miljøstyrelsen
Mange tror fejlagtigt, at der findes klare, landsdækkende regler for, hvor meget støj naboer må lave, og at der er fastsatte decibelgrænser, som gælder overalt.
Sandheden er, at der ikke eksisterer ét sæt universelle regler, der bestemmer præcis, hvornår din nabos høje musik eller tidlige haveprojekter overskrider det tilladte. Men det betyder ikke, at der slet ingen regulering er.
Kommuner har således – i henhold til Miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 19 – mulighed for at fastsætte lokale regler. Ifølge denne bestemmelse kan kommunalbestyrelsen udstede påbud eller forskrifter, der begrænser brugen af støjende, motordrevne redskaber og værktøj samt generende knallertkørsel på privat grund.
Denne lokale regulering betyder, at det, der er tilladt i én kommune, kan være forbudt i en anden. Derfor er det vigtigt at kende netop din kommunes specifikke bestemmelser.
§ 19. For at forebygge støjgener kan kommunalbestyrelsen meddele påbud eller udstede forskrifter, som begrænser ikke-erhvervsmæssig anvendelse af støjende, motordrevne redskaber, værktøj og lignende samt generende knallertkørsel eller lignende på privat grund udenfor godkendte baner.’
Stk. 2. Ligeledes kan kommunalbestyrelsen give påbud om, at støjgener fra ventilationsanlæg på private eller kommunale ejendomme skal begrænses.
De fleste har enten oplevet eller hørt om situationer, hvor politiet er blevet tilkaldt for at bede nogen skrue ned for musikken eller lukke en fest. Støj kan nemlig være en overtrædelse af Ordensbekendtgørelsen, hvis den “forstyrrer den offentlige orden”.
Ifølge reglerne kan det straffes med bøde, hvis man spiller så høj musik, at det generer omgivelserne. Om musik er til gene, afhænger blandt andet af tidspunktet. Der er således forskel på at spille musik kl. 2 om natten og kl. 14 om dagen.
§ 3. Slagsmål, skrigen, råben eller anden støjende, voldelig, fornærmelig eller lignende optræden, der er egnet til at forstyrre den offentlige orden, må ikke finde sted.
Som du kan se, dækker Ordensbekendtgørelsen også for eksempel skrig og råb.
Det betyder, at det ikke kun er musik eller fest-støj, der kan være et problem – også højlydte diskussioner, gentagen råben eller anden adfærd, der skaber uro i nabolaget, kan falde ind under reglerne.
Start altid med at give en venlig henstilling til din nabo om at dæmpe støjen, før du kontakter politiet. Det vil altid være bedre for naboskabet, hvis du kan få ro på denne måde. Selvom det kan føles ubehageligt at konfrontere en støjende nabo, er en venlig dialog ofte den hurtigste og mest effektive løsning, der samtidig bevarer et godt naboskab for fremtiden.
Hvis du derimod har mistanke om, at der foregår noget voldeligt eller kriminelt, bør du ikke tøve med at kontakte politiet. Højlydte skænderier, skrig eller andre foruroligende lyde kan være tegn på, at nogen har brug for hjælp.
I sådanne situationer er det bedre at reagere én gang for meget end én gang for lidt. Politiet kan vurdere situationen og gribe ind, hvis det er nødvendigt.
Når diplomatiske forsøg ikke fører til en løsning på støjproblemer, afhænger dine muligheder af, hvilken boligform du bor i.
Bor du til leje i en privat udlejningsbolig, kan du kontakte din udlejer, da vedkommende har ansvar for at opretholde den gode stemning i ejendommen. Hvis støjproblemet fortsætter, kan udlejeren i sidste ende give påbud til den støjende lejer eller i grove tilfælde ophæve lejekontrakten.
Bor du i et alment boligbyggeri, kan du tage sagen op med kommunens beboerklagenævn, der har kompetence til at behandle klager over støjende naboer og afgøre tvister mellem beboere.
Hvis du ejer din bolig, kan du henvende dig til grundejerforeningen, ejerforeningen eller andelsboligforeningen, afhængigt af din boligtype. Disse foreninger har typisk husordensregler, der regulerer støj. De kan også hjælpe med at håndtere konflikten, hvis naboen ikke selv tager hensyn.
De fleste har prøvet at blive vækket en lørdag morgen af naboens græsslåmaskine eller at høre en hækkeklipper brumme løs en sen sommeraften.
Haveredskaber kan larme meget, men der findes ingen generelle regler for, hvor meget og hvornår de må støje. I princippet kan du slå græs eller klippe hæk, når det passer dig , men det er ikke nødvendigvis hensynsfuldt.
Mange grundejerforeninger og boligforeninger har dog deres egne regler, der sætter rammer for, hvornår støjende haveredskaber må bruges. I mange foreninger er det typisk tilladt at bruge støjende haveredskaber mellem kl. 8-20 på hverdage, kl. 9-18 på lørdage, mens der ofte er strengere begrænsninger om søndagen – eller den kan være helt fredet
Hvis du bor i et område med en grundejerforening, kan det derfor være en god idé at tjekke deres retningslinjer, før du starter motoren. Du bør også undersøge, hvorvidt din kommune har lavet regler for støj fra motoriserede haveredskaber. Det har de nemlig mulighed for gennem Miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 19.
§ 19. For at forebygge støjgener kan kommunalbestyrelsen meddele påbud eller udstede forskrifter, som begrænser ikke-erhvervsmæssig anvendelse af støjende, motordrevne redskaber, værktøj og lignende samt generende knallertkørsel eller lignende på privat grund udenfor godkendte baner.
Mens der ikke findes nationale regler for støj fra motoriserede haveredskaber, er der faktisk regler for varmepumper – hvilket nok overrasker mange. For hvordan søren kan det passe, at en varmepumpe, der typisk larmer betydeligt mindre end en brølende plæneklipper eller en skærende motorsav, er underlagt støjregler?
Forskellen ligger i, at en varmepumpe er en permanent installation, som kører dagligt, hvorimod en plæneklipper kun bruges kortvarigt. Varmepumper er faktisk underlagt de samme miljølove som virksomheder. Det betyder i praksis, at varmepumpernes støjgrænser følger de grænseværdier, der er for støj fra virksomheder.
De er som følger:
(Kilde: Miljøstyrelsen)
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtaler i medier.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.