Inverter til solceller: Mikroinverter vs. strenginverter

Med solceller og en inverter har du mulighed for at generere din egen grønne strøm direkte fra sollyset i din have. Solcellerne opfanger energien fra solens stråler, og inverteren omdanner energien til brugbar strøm, som du kan nyde godt af direkte i dine stikkontakter.

Udover at finde de rigtige solpaneler og eventuelt en batteribank til at lagre din strøm, er det altså også vigtigt at vælge den rigtige inverter, når du kaster dig ud i at producere din egen vedvarende energi.

Her på siden vil vi sætte dig godt ind i de to typer af invertere: Mikroinvertere og strenginvertere.

Mikroinvertere til solceller

Det vigtigste i korte træk.

  • Inverteren er en central del af et solcelleanlæg, fordi den står for at omdanne energien fra sollyset til brugbar strøm i dine stikkontakter.

  • Mikroinvertere er et effektivt valg, som sørger for at optimere hver enkelt solcellepanels effektivitet.

  • Strenginverteren er et billigere alternativ, som dog har sine udfordringer med at bevare effektiviteten under skyggeforhold. 

  • Du skal vælge den inverter, der passer bedst til dine behov. 1KOMMA5° guider dig fra start til slut.

Hvorfor skal jeg have en inverter til mit solcelleanlæg? 

Invertere er oftest en integreret del af et solcelleanlæg. Inverteren er nemlig afgørende for, at du rent faktisk kan bruge den energi, som dine solceller opfanger fra sollyset. 

Inverterens vigtigste rolle er at omforme jævnstrøm (DC) til vekselstrøm (AC). 

Når solpanelerne opfanger energien fra sollyset, omdannes den til jævnstrøm (DC), mens den elektricitet, du bruger i hjemmet, er vekselstrøm (AC). Derfor er inverteren et helt centralt element, når det handler om at producere brugbar strøm fra solens energi.

Der findes forskellige invertere, som har forskellige styrker og dermed passer til forskellige behov. Nogle af de mest almindelige invertere er mikroinverteren, eller microinverter, og strenginverteren. Dem uddyber vi herunder. 

Mikroinverter til solceller

Hvad er en strenginverter?

En strenginverter er den billigste løsning til et solcelleanlæg. Traditionelt har strenginverteren været den foretrukne løsning, fordi alternativerne har været for dyre til at kunne betale sig

Gennem årene er der dog kommet større åbenhed overfor flere forskellige typer invertere, fordi strenginverteren har haft sine begrænsninger i forhold til effektivitet.

Dog bliver der løbende introduceret nye løsninger til at rette op på nogle af strenginverterens udfordringer. Derfor er strenginverteren stadig et godt valg som inverter til dit solcelleanlæg.

Hvordan fungerer en strenginverter til solceller?

Hos en strenginverter er der én central inverter, som modtager al strømmen fra en eller flere “strenge” af solceller. Hver række af solcellepaneler sættes sammen med én forbindelse, der følger en snor gennem hvert panel.

Dét, at hver række af solceller er forbundet, kan både være en styrke og en svaghed. 

Det er både en simpel løsning, at solcellerne er forbundet til kun én central inverter, men samtidig kan det medføre problemer med effektiviteten, hvis bare en lille del af solcellepanelerne er udsat for skygge.

Når solcellerne er forbundet med en strenginverter, vil hele strengen af solcellepaneler nemlig blive begrænset af det panel, der producerer mindst strøm. Som du kan se på billedet til højre, betyder det, at hvis der er skygge på ét panel, påvirkes de resterende paneler - selvom de stadig har adgang til fuld sollys.

Illustration af strenginverter til solceller

Forbedringer af strenginverteren

Denne problematik er forsøgt at blive udbedret gennem årene. En af løsningerne er bypass-dioder, der er implementeret for at afhjælpe strenginverterens begrænsninger i forhold til skyggeforhold. Den gør reelt set, at strømmen kan løbe udenom panelerne. På den måde opstår der ikke de samme begrænsninger på hele strengen, når et enkelt panel er udsat for skygge.

Forbedringerne på solcellepaneler med en strenginverter gør, at problematikken ikke længere er lige så stor. Dog er strenginverteren stadig ikke en optimal løsning, hvis der konstant er skygge på et eller flere paneler i et solcelleanlæg. I en sådan situation kan mikroinvertere være en mere oplagt løsning.

Hos 1KOMMA5° sælger vi solceller med minimum 25 års produktgaranti. Eftersom strenginvertere oftest bliver leveret med en forholdsvis kort garanti på 5-12 år, er det som regel nødvendigt at udskifte strenginverteren omkring halvvejs inde i solcellernes levetid.

Solceller på hustag

Hvad er en mikroinverter?

Mikroinvertere, eller microinverter, til solceller blev introduceret af den amerikanske producent Enphase Energy tilbage i 2006. Med mikroinvertere åbnede Enphase op for en ny verden af optimering af solcelleanlæg. Deres fokus lå nemlig på at optimere hvert enkelt solpanel i et solcelleanlæg. 

Gennem årene er mikroinvertere gået fra at være et meget eksklusivt og dyrt produkt til nu at være både billigere og mere tilgængelige for den gængse solcelleejer. 

Hvordan fungerer en mikroinverter til solceller?

En mikroinverter er en lokal inverter, der er placeret under hvert eneste solcellepanel. Dermed er solcellepanelerne ikke sat op på strenge, men i stedet har hver deres ledning.

Det betyder, at hvert panel optimeres individuelt og analyseres gennem Enphases medfølgende app-styring. Overvågningen af anlægget gør det nemmere at fejlfinde, og med mikroinvertere er det nemmere at lokalisere fejl på det enkelte panel.

I skyggeforhold har mikroinvertere den fordel, at solcelleanlæggets solceller ikke er forbundet. Det gør, at skyggen ikke påvirker solcelleanlægget i sin helhed.

Mikroinvertere kommer med hele 25 års garanti, og dermed er du garanteret, at solcelleanlægget kan producere strøm med hjælp fra mikroinvertere i adskillelige år fremadrettet.

På billedet til højre kan du se, hvordan mikroinverteren (microinverter) fungerer. Hvor skyggen fra bladet nedsatte alle panelernes effektivitet med en strenginverter, så opretholder mikroinverteren de resterende solcellepanelers effektivitet, selv når et enkelt panel udsættes for skygge. Ved mikroinvertere sker konverteringen fra DC-strøm til AC-strøm med det samme. 

Illustration af mikroinvertere til solceller

Mikroinvertere vs strenginvertere: Sammenlign styrker og svagheder.

Der er ingen tvivl om, at strenginvertere er en billigere løsning ved det første køb. Dog er der vigtige overvejelser i forhold til både holdbarhed og effektivitet, som har betydning for regnestykket i sidste ende.

Her kan du danne dig et overblik over forskellene mellem mikroinvertere og strenginvertere, så du har de bedste forudsætninger for at vælge den helt rigtige inverter til dig.

Få et overblik over forskellene mellem mikroinvertere og strenginvertere:

1. Effektivitet i skyggeforhold

Sammenligner man mikroinvertere og strenginvertere i forhold til effektiviteten i skyggeforhold, er der ingen tvivl om, at den bedste løsning er mikroinvertere. En mikroinverter til solceller sikrer, at hvert panel yder dets maksimale, selvom ét panel er eksponeret for skygge. 

Mikroinvertere sikrer, at der ikke opstår såkaldte hotspots, hvor problemer i solcelleanlægget kan skabe unormalt høje temperaturer på panelerne, hvilket over tid kan påvirke anlæggets ydeevne negativt.

Med en strenginverter er der lavet forskellige løsninger, som søger at rette op på problematikken ved, at alle solcellepanelernes ydeevne nedsættes ved et lokalt skyggeforhold - men solcellerne vil stadig køre på én streng og dermed være i risiko for nedsat effektivitet.

Solceller på hustag i lyst vejr

2. Fejlfinding på dit solcelleanlæg

Som med alle andre teknologier kan der opstå fejl på et solcelleanlæg. Når dette sker, er den mest gængse løsning at erstatte panelet. Her kommer produktgarantien altså i spil. For at du kan få erstattet dit produkt, skal garantien både dække, og fejlen skal lokaliseres.

Med en strenginverter betyder det, at hvert panel skal testes for at identificere fejlen. Det koster tid og penge, og hvis der ikke findes en fejl, dækker garantien intet.

Med en mikroinverter kan du nemt se i din app, om der er fejl på et panel og præcist finde ud af, hvor fejlen er. Dermed er du sikret en nem udskiftning af panelet - uden ekstraomkostninger.

Solceller på hustag med lidt grøn have

3. Solcelleinverterens holdbarhed

Et af de vigtigste punkter for investeringen som helhed er inverterens levetid. En strenginverter, der leveres med 5-15 års garanti, skal oftest udskiftes i denne periode. Det betyder, at du halvvejs inde i dit solcelleanlægs levetid står over for en ekstra investering, hvor du skal købe en ny inverter og betale en elektriker for at installere den.

Med en Enphase-mikroinverter får du hele 25 års produktgaranti. Det er den samme garanti, som mange af vores solcellepaneler tilbyder, og det er en garanti, der ikke kan fås med strenginvertere. Med Enphase-mikroinvertere er du altså garanteret, at dit anlæg producerer strøm i solcellepanelernes levetid, uden at du skal investere yderligere.

Enphase mikroinverter til solceller

Hvilken inverter er den rette løsning til dit solcelleanlæg?

Med fordoblet garanti, forbedret ydeevne, bedre overvågning og lettere fejlfinding på anlægget bliver mikroinvertere ofte vurderet som den bedste løsning til solcelleanlæg. Dog er mikroinvertere også en forholdsvis dyr løsning. 

Strenginverteren er et billigere alternativ, der dog har sine vanskeligheder - men med den konstante udvikling i problemløsningen bliver strenginverteren kun bedre og bedre. Derfor afhænger valget af inverter til dit solcelleanlæg udelukkende af dine behov.

For at sikre optimal funktionalitet anbefales det klart at vælge en mikroinverter, hvis dit solcelleanlæg dagligt udsættes for skygge fra eksempelvis et træ eller en skorsten.

Har du ikke dette, vil en strenginverter kunne håndtere opgaven rigtig fint. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at der højst sandsynligt kommer en ekstra investering i form af en ny inverter ca. 10-15 år inde i solcelleanlæggets levetid.

Billede af montør

Bliv klædt på til at tage det rigtige valg vedrørende din inverter.

Hos 1KOMMA5° er vi altid klar til at rådgive dig om alt inden for grøn, vedvarende energi. Uanset om du vil undersøge markedet for solceller, overvejer en batteribank eller har brug for hjælp til at vælge den rette inverter, så tøv ikke med at kontakte os.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtale i medier.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning