Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Et lavenergihus, også kaldet et energihus, er et hus, som er bygget så tæt, at det holder bedre på varmen. Derfor bruger et lavenergihus mindre energi til opvarmning end de krav, som stilles til et almindeligt enfamiliehus.
Mange nye lavenergihuse er desuden forsynet med solvarme, jordvarme, varmepumpe eller lokal energiforsyning og har derfor ikke brug for stor energitilførsel fra det kollektive elnet.
I Danmark udleder vores huse en fjerdedel af landets samlede CO2-udslip. Med et lavenergihus er du derfor med til at gøre en konkret forskel for miljøet – og samtidig sparer du på varmeregningen.
I løbet af de sidste 25 år har vi i Danmark afprøvet flere forskellige typer bæredygtige huse. Derfor benyttes udtrykket “lavenergihus” sommetider som paraplybegreb for huse, hvis energiforbrug er lavere end forbruget i et standardhus.
Under paraplyen vil du typisk også støde på disse to typer bæredygtige huse:
Nulenergihuse: Disse huse producerer kun så meget energi, som de forbruger, og deres CO2-udslip er derfor lig 0. Læs mere om nulenergihuse her.
Plusenergihuse: Disse huse er et nyt koncept, som producerer mere energi, end de forbruger. Den overskydende energi kan lagres og videresælges til det kollektive elnet. Læs mere om plusenergihuse her.
I dette indlæg vil vi fokusere på lavenergihuse som deres egen kategori.
Der er mange fordele ved at vælge et lavenergihus frem for et almindeligt enfamiliehus:
Miljø: Lavenergihuse bruger mindre energi og er bedre til at holde på varmen end et almindeligt enfamiliehus. Med et lavenergihus gør du altså en konkret forskel for miljøet og tager kampen op mod den globale opvarmning.
Indeklima: Lavenergihuse er udstyret med tyk isolering og et ventilationsanlæg, der sørger for luftudskiftning og skaber et perfekt afstemt indeklima – du behøver altså ikke lufte ud.
Økonomi: Et lavenergihus koster lidt mere at opføre end et almindeligt enfamiliehus. Til gengæld bruger det mindre energi til opvarmning, og det tager ikke mange år, før investeringen er tjent hjem.
Skal et lavenergihus tilsluttes det kollektive elnet?
Som udgangspunkt er et lavenergihus tilsluttet det kollektive elnet. Mange nye lavenergihuse har dog ikke brug for stor tilførsel af energi. Du kan derfor godt undgå at tilslutte dit hus.
Vælger du at købe et lavenergihus, opføre dit eget eller energirenovere dit nuværende hus, kan du søge om dispensation fra tilslutningspligten hos kommunen.
Lavenergihuse skal leve op til en række specifikke energikrav for bygningsklasse 2020. Et lavenergihus er nemlig ikke blot et hus med varmepumpe eller træpillefyr, men et hus med en gennemgående god energimærkning.
Her stilles der blandt andet krav til, hvor mange kWh/m² huset må bruge på opvarmning om året.
kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.
Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.
Hvor mange kWh, din husstand forbruger, afhænger af, hvor mange elektriske apparater der er i din husstand, hvor høj effekt i kW apparaterne yder, og hvor ofte og hvor længe de er tændt.
Som udgangspunkt er svaret ja – et lavenergihus er bæredygtigt. Dog er svaret ikke altid lige entydigt. Kravene til lavenergihuse omfatter nemlig primært driften af huset – ikke byggeriet.
Mange lavenergihuse er derfor bygget med højt fokus på driftsenergi, men mindre fokus på klimaaftrykket for byggeriet. Derfor er mange lavenergihuse bygget i materialer med gode isolerende egenskaber, men som desværre har et højt klimaaftryk.
Dette har heldigvis ændret sig. Fra 2023 skal alle boligejere, der ønsker at bygge nyt, bygge til eller bygge om nemlig udføre en livscyklusvurdering, som kortlægger bygningens samlede klimaaftryk og CO2-udledning.
Det giver mulighed for at designe og bygge et lavenergihus med fokus på:
Materialer med lavt klimaaftryk
Lavt energibehov
Sundt indeklima
Mulighed for senere genanvendelse af husets elementer
På den måde kan du sikre, at dit lavenergihus er bæredygtigt i både drift og byggeri.
Få et indblik i de største kilder til CO2-udledning.
Er du klar til at investere i et lavenergihus, eller vil du energirenovere dit hjem? Så er du en af hverdagens klimahelte. Du har nemlig besluttet, at dit hjem skal spille en aktiv rolle i kampen mod den globale opvarmning.
Læs mere om: Konsekvenserne af klimaforandringerne
Hos 1KOMMA5° hylder vi hverdagshelte som dig, som gør en aktiv indsats for at tage vare på vores planet. Netop derfor er vi også selv all-in på solceller. Vi tror på, at vedvarende energi er den eneste vej frem, hvis vi vil bremse klimaforandringerne.
Samtidig kommer vedvarende energi ikke blot med en masse fordele for vores samfund og vores klode: Den enkelte forbruger har lige så meget at vinde ved det.
Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, som udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Du sænker altså ikke blot dit klimaaftryk og bidrager til at skabe en bedre fremtid for os alle – du får også en lavere elregning.
Så kontakt os i dag og start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Vores professionelle og dedikerede medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.