Solenergi

Hvad er forskellen på solceller og solfangere?

Forskellen på solceller og solfangere er, at solceller producerer strøm, og solfangere producerer varmt vand. Men hvordan virker de to løsninger helt nøjagtigt – og hvilken af dem er det bedste våben i kampen mod klimaforandringerne? I dette indlæg vil vi udforske forskellen på solceller og solfangere samt hvilke overvejelser, du skal gøre dig, når du vil investere i en af disse løsninger.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

15 min
image missing

Solceller og solfangere – hvad er forskellen?

Kort fortalt er forskellen på solceller og solfangere, at solceller producerer strøm, mens solfangere producerer varmt vand.

Solceller omdanner solens lys til elektricitet via fotovoltaiske celler. Det sker ved brug af stoffet silicium. I en solcelle er der to lag silicium: et positivt og et negativt ladet lag. Energien fra solens stråler skaber et elektrisk felt i de to siliciumlag, og på den måde genereres der elektricitet.

Solfangere kaldes også et solvarmeanlæg, fordi de absorberer solens stråler og udnytter solens varme. Kort fortalt er en solfangers overflade typisk belagt med en absorberende coating eller materiale, der er i stand til at absorbere sollys og konvertere det til varme.

Varmen fra solens stråler overføres til en væske i solfangeren, som derefter føres til husets varmtvandsbeholder. Det opvarmede vand kan herefter enten bruges til varmt vand i husstanden eller til at opvarme huset.

Få et tilbud på solceller i dag
Solceller

Det skal du overveje, før du vælger solceller eller solfangere.

I en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at tage kampen op mod den globale opvarmning, har både solceller og solfangere en væsentlig rolle at spille.

Overvejer du at investere i en af disse løsninger, er der dog nogle væsentlige faktorer, som du bør tage med i betragtning.

For det første skal du være opmærksom på, at både solceller og solfangere kræver tilladelse fra kommunen i forskelligt omfang. Du bør derfor undersøge, om lokalplaner, fredninger eller servitutter står i vejen for dine planer. Se vores blogindlæg som berører tilladelse til opsætning af solceller.

Som alle andre energikilder har både solceller og solfangere også hver deres fordele og ulemper. Dem, samt nogle af de væsentligste overvejelser ved begge, vil vi gennemgå nedenfor.

Læs mere om investering i solceller

Solceller: Overvejelser, fordele og ulemper

Før du investerer i solceller, bør du undersøge, om dit hus er egnet til dem. Her taler vi særligt om dit tags bæreevne. Tagets bæreevne påvirkes i høj grad af, hvordan solcellerne bliver monteret. Det er derfor vigtigt at undersøge, om dit tag skal understøttes.

Det er også vigtigt, at dit tag er stort nok til, at du kan få nok solceller installeret til at dække den del af dit elforbrug, som du ønsker at dække med installationen. Du kan også undersøge, om du kan få solcellerne monteret på jorden eller på selve husets facade.

Overvej også:

 • Placering: Du får typisk mest ud af dine solceller, hvis du placerer dem mod syd, og hvis dit tag har en hældning på 40-45 grader.

 • Naboer: Solceller kan give genskin, og det er derfor vigtigt at sikre, at dine naboer ikke vil blive generet af dem.

Her får du en kort oversigt over fordele og ulemper ved solceller:

Fordele ved solceller.

 • Solceller producerer vedvarende energi, som udleder mindre CO2 og gør en konkret forskel for vores planet.

 • Med solceller sparer du på elregningen. Du kan også sælge din overskudsstrøm tilbage til det kollektive elnet.

 • Solceller har en lang levetid. Samtidig passer de sig selv og kræver stort set ingen vedligeholdelse.

 • Du kan nemlig aktivt følge med i dit energiforbrug – og det gør det nemmere at skrue ned for det.

Ulemper ved solceller.

 • Dit hus kommer til at se anderledes ud, hvis du installerer solceller på dit tag. Vi mener dog, at solceller på taget er et flot og moderne udtryk, der samtidig vidner om et hjem med fokus på bæredygtighed og klimabevidsthed.

 • Vil du installere solceller, er det vigtigt, at du undersøger, om lokalplaner, fredninger eller servitutter står i vejen for dine planer.

Læs mere om fordele og ulemper ved solceller

Solfangere: Overvejelser, fordele og ulemper

Når det kommer til solfangere, bør du først og fremmest overveje dit varmebehov. Solfangere er nemlig ideelle til opvarmning af boliger med et betydeligt årligt opvarmningsbehov – f.eks. huse med radiatorer eller gulvvarme.

Har du et højt opvarmningsbehov, kan solfangere altså være en god investering. Er dit hus allerede allerede energieffektivt, kan solfangere være en mindre fordelagtig investering.

Derudover bør du også overveje følgende:

 • Varmekilde: Bruger du fossile brændstoffer til opvarmningen, kan solfangere reducere dit CO2-aftryk. De kan dog have begrænset potentiale, hvis du allerede har miljøvenlig opvarmning.

 • Tagets hældning: Solfangere fungerer bedst på tagflader, der vender mod solen med en hældning på omkring 45 grader.

 • Sollys og skygge: Vurder, om dit tag får nok sollys. Hvis dit tag er i skygge det meste af dagen, kan solfangere ikke levere et optimalt resultat.

 • Naboer: Solfangere kan give genskin, og det er derfor vigtigt at sikre, at dine naboer ikke vil blive generet af dem.

Her får du en kort oversigt over fordele og ulemper ved solfangere:

Fordele ved solfangere.

 • Solfangere producerer grøn og bæredygtig energi, der kan reducere dit CO2-aftryk.

 • Et solfangeranlæg kan reducere dine varmeomkostninger markant.

 • Installationen kan øge værdien af din bolig. Se mere om energimærkning af din bolig.

 • Solfangere kræver minimal vedligeholdelse og har typisk en lang levetid.

Ulemper ved solfangere.

 • Der kan være høje startomkostninger forbundet med at installere et solfangeranlæg.

 • I vintermånederne og i perioder med overskyet vejr vil effektiviteten af solfangerne være lavere.

 • Solfangerne vil ændre udseendet af dit tag, hvilket du skal være klar til. Vi mener dog, at de vidner om, at du gør en aktiv indsats for vores planet – og det er altid en dejlig ting at se.

Læs mere: Solfangeranlæg: Alt du skal vide

Garage med solceller

Solceller eller solfangere – hvad kan bedst betale sig?

Som udgangspunkt mener vi selvfølgelig, at ethvert bæredygtigt initiativ er et skridt i den rigtige retning. Det er dog ikke alle husstande, som får lige meget ud af de to løsninger, og det er derfor værd at overveje, hvad der bedst kan betale sig for dig.

Solfangere udnytter solens kraft til at generere ren, grøn varme. Derfor kan solfangere erstatte traditionelle varmekilder, der frigiver skadelige drivhusgasser. Det er ikke bare en teoretisk mulighed; det er en konkret løsning, der kan bringe os tættere på at opfylde målene i Parisaftalen og bremse den globale opvarmning.

Dog er det også værd at undersøge dine andre muligheder for alternative varmekilder. Det er nemlig muligt, at du kan få endnu mere ud af at erstatte din traditionelle varmekilde med f.eks. en varmepumpe.

Du kan læse mere om alternative varmekilder i vores indlæg: 5 varmekilder til at erstatte dit gasfyr.

Når det kommer til solceller, ser fremtiden rigtig lys ud. Da solceller producerer elektricitet, kan de ikke opvarme dit hjem alene. Til gengæld kan du med solceller producere din egen vedvarende energi – og den kan du blandt andet bruge til din varmepumpe.

Samtidig kan du spare penge på din elregning og måske endda tjene lidt ekstra penge på at sælge din overskydende strøm tilbage til elnettet. Skal du vælge mellem de to løsninger, vil vi altså mene, at der er størst sandsynlighed for, at du vil få mest ud af at installere solceller.

Book et møde med vores rådgiver fra 1KOMMA5°

Installer solceller på dit tag og vær med i kampen mod klimaforandringerne.

Hvis du er nået hertil i indlægget, så har vi en god nyhed til dig: Du er en klimahelt. Du er nemlig i færd med at tage et vigtigt skridt i retningen mod en bedre fremtid for vores planet.

Ved at skifte til vedvarende energi spiller du en aktiv rolle i kampen mod klimaforandringerne. Samtidig gør du dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution – og det, synes vi, er helt fantastisk.

Hos 1KOMMA5° hylder vi folk som dig, der er klar til at tage ansvar og tage vare på vores planet. Netop derfor er vi også selv all-in på solceller. Vi tror på, at vedvarende energi er den eneste vej frem, hvis vi vil bremse den globale opvarmning.

Samtidig kommer vedvarende energi ikke blot med en masse fordele for vores samfund og vores klode: Den enkelte forbruger har lige så meget at vinde ved det. Med et solcelleanlæg på taget sænker du nemlig ikke blot dit klimaaftryk – du får også en lavere elregning.

Så kontakt os i dag og start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Vores professionelle og dedikerede medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.

Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, som du kan bo i med god samvittighed.