Energilagring: Lagring af grøn energi.

I en verden, hvor der er stigende behov for at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer, er lagring af energi en vigtig løsning på nogle af problematikkerne eller manglerne ved vedvarende energi.

Når vi kan udnytte vedvarende energikilder til fulde, er vi godt på vej mod en mere bæredygtig energiforsyning. Energilagring gør det altså muligt for os at udnytte det fulde potentiale ved vedvarende energi. Lær meget mere om energilagring her.

Batteribank

Det vigtigste i korte træk.

  • Energilagring er en vigtig del af den samlede energistyring. 

  • Energilagring hjælper med at skabe en mere stabil og pålidelig elforsyning, samtidig med at det hjælper med at undgå spild og dermed maksimere udnyttelsen af tilgængelig energi.

  • Der findes flere forskellige former for teknologier til energilagring, herunder eksempelvis batteribanker og Power-to-X.

Vigtigheden af energilagring.

Energilagring gør det muligt at skabe en mere stabil og pålidelig elforsyning – særligt hvad angår udjævning af udsving i produktionen af sol- og vindenergi. Energilagring er altså en vigtig del af energistyringen.

Desuden forbedrer energilagring energieffektiviteten. Ved at opbevare overskudsenergi kan man nemmere undgå spild og dermed maksimere udnyttelsen af tilgængelig energi.

Danmark har sat ambitiøse mål for at fremme vedvarende energi. Blandt andet har vi en betydelig vindenergi-kapacitet, som forsyner en stor del af landets grønne energiforbrug. 

Læs mere: Alt du skal vide vide om vedvarende energi

Samtidig spiller solenergi også en vigtig rolle i Danmarks energiomstilling. Netop derfor er energilagringsteknologier afgørende for, at vi kan udnytte både solenergiens og vindenergiens potentiale fuldt ud, så vi hurtigere kan nå i mål med klimamålene.

Hvis det blæser meget i en periode, kan overskudsenergien fra vindmøller gemmes til perioder, hvor efterspørgslen er højere end selve produktionen. På samme måde kan lagret solenergi bruges på dage med begrænset solskin og om natten.

Nærbillede af solceller på hustag

Fremtiden for energilagring

Energilagringsteknologier udvikles og forbedres konstant. Fremtiden for energilagring ser derfor lovende ud med flere teknologiske fremskridt. Desuden ser man også, at fremtidens energilagringssystemer vil være mere skalérbare og fleksible, hvilket åbner for en bred vifte af anvendelsesmuligheder for energilagring.

Forskellige metoder til energilagring.

I praksis kan energilagring have flere forskellige anvendelsesformer. Energilagring fungerer ved, at overskudsenergi fra forskellige kilder, såsom vindkraft og solenergi, lagres til senere brug - f.eks. ved at gemme energien i en anden form.

Dette kan gøres ved hjælp af en række teknologier, herunder batterier, tryklagre og termisk energilagring. Når der opstår behov for energi, kan den lagrede energi frigives og bruges til at imødekomme efterspørgslen. Det er oftest solenergi, vindkraft, vandkraft, biomasse og geotermisk energi, der bliver omdannet til andre energiformer.

Den eneste mulighed for at lagre vedvarende energi i hjemmet er dog ved hjælp af batterier. Derudover findes der andre løsninger, som måske kan blive relevante for energilagring i hjemmet i fremtiden, men lige nu er det altså batterier, som er den eneste mulighed.

Solceller på hustag i lyst vejr

Batterier

Batterier er en af de mest almindelige former for energilagring og har vist sig som en utrolig effektiv løsning inden for energilagring. Batterier består af flere celler, der hver især indeholder elektrokemiske reaktioner, som gør det muligt at oplade og aflade energi.

Batterier anvendes bredt i elektroniske enheder, elektriske køretøjer - og i hjem med solpaneler til at gemme overskudsenergi til senere brug.

Når vi lagrer den rene energi i batterier, er det muligt at opbevare bæredygtig energi helt uden strøm eller udledning. Desuden er batterilagring en skalérbar og fleksibel lagringsmetode.

En anden løsning har også været at lagre energien som bevægelsesenergi i mekaniske svinghjulsbatterier (flywheel energy storage).

Sollys i køkken med familie

Brint og syntesegas

Energi kan også lagres ved at omdanne elektricitet til brint gennem elektrolyse, der senere kan bruges som en brændstofkilde.

Brintproduktion er meget lovende, da både solceller og vindmøller kan producere den strøm, som bliver lagret gennem elektrolyse. I moderne elektrolyseanlæg kan helt op til 80% af den elektriske energi omdannes til kemisk energi.

Termisk energilagring

Termisk energilagring er en billig og effektiv måde at gemme energi på. Dog vil termisk energilagring, sammenlignet med andre metoder til energilagring, have en lavere effektivitet, hvor tabet kan overstige 50%.

Energilagring i varme sten

Energilagring i sten fungerer ved at opbevare varme i knuste sten på størrelse med ærter, som placeres i isolerede ståltanke. Varmen kan opbevares i stenene i mange dage – og når der på et tidspunkt er behov for mere strøm, tilbageføres varmeenergien igen fra stenene og omdannes til elektricitet.

Trykluft / komprimeret luft

Komprimeret luft er også en form for energilagrings-metode, der kaldes Compressed Air Energy Storage-anlæg (CAES). Processen foregår på den måde, at luften komprimeres og opbevares under højt tryk i en tryktank. Når den lagrede energi skal frigives, åbnes tanken – og den komprimerede luft udvides og vil drive en turbine eller motor, som kan generere energi.

Hus med solceller om aftenen

Energilagring med koncentrerede solcelleanlæg

Koncentrerede solcelleanlæg fungerer således, at de via spejle bruger koncentreret sollys til at opvarme mange tons salt, så det smelter. Det smeltede salt kan herefter bruges til at drive en elektrisk generator.

Power-to-X

Power-to-X betegner en gruppe af teknologier, som bruger elektricitet fra vedvarende energikilder til at producere brændstoffer, kemikalier og andre materialer. Teknologierne spiller en afgørende rolle i fremtidens energilagring, da overskydende elektricitet lettere kan omdannes til andre former for energi, der nemmere kan lagres og bruges senere hen.

Biomasse forventes også at spille en stigende rolle i dansk energiforsyning - bl.a. gennem Power-to-X-teknologien, hvor det f.eks. omdannes til biobrændstoffer, som kan bruges til fly og tung transport.

Solceller på tag i lyst vejr

Energilagring i private hjem med en batteribank.

Hos 1KOMMA5° er vi eksklusive forhandlere af de bedste solcellebatterier på markedet. For eksempel finder du vores egetudviklede 1KOMMA5° batteri, der er designet med bæredygtighed i centrum. Det sikrer både en lang levetid og høj ydeevne, hvilket gør det til et pålideligt valg for fremtidens energiløsninger.

Derudover finder du også vores revolutionerende batteribanker fra Sungrow og Enphase, som tilbyder høj funktionalitet og markedsførende garantier.

Heartbeat hængende på væg

Intelligent energistyring med Heartbeat AI

Desuden kan du hos os tilkøbe Heartbeats intelligente energistyringsløsning til din batteribank. Heartbeat er en del af VPP – Virtual Power Plant – og bidrager derfor til en mere effektiv og bæredygtig energiforsyning. Vores 1KOMM5° batteri er udviklet til at arbejde i perfekt samspil med Heartbeat AI. 

Med en batteribank tilsluttet private solcelleanlæg, får private solcelleejere mulighed for at lagre overskydende energi fra solen, så det kan bruges på de tidspunkter af dagen, hvor der er øget energiforbrug. Når solen f.eks. ikke skinner, kan man med en batteribank stadig udnytte den oplagrede solenergi.

Solcelleanlæg med batterilagring fungerer ved, at solcellerne omdanner sollys til elektrisk energi, som enten kan bruges direkte eller lagres i batterier.

Heartbeat hængende på væg

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

Priser og omtale i medier.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning