Solcelleinstallationer

Tilslutning af solceller til elnettet: Sådan foregår det.

Når du har købt solceller og fået dem installeret af en professionel elinstallatør, skal de også tilsluttes elnettet. Det er et afgørende skridt for at kunne nyde fordelene ved dit solcelleanlæg fuldt ud. Ved at tilslutte dine solceller til elnettet kan du både drage fordel af den strøm, du producerer, og eventuelt sælge overskydende strøm tilbage til elnettet. Læs med og bliv klogere på, hvordan processen foregår.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Din elinstallatør sørger for tilslutning af solceller til elnettet.

Den gode nyhed er, at du ikke selv skal gøre ret meget. 

Når du køber solceller, vil elinstallatøren nemlig håndtere tilmeldingen af dit solcelleanlæg hos dit lokale netselskab, registreringen i stamdataregistret og tilslutningen til elnettet.

Hvad er et netselskab?

Et netselskab er det lokale selskab, der administrerer og vedligeholder elnettet i dit område. Du kan altså ikke selv vælge dit netselskab - det er dikteret af din bopæl.

De tildeler dit solcelleanlæg et unikt GSRN-nummer (Global Service Relation Number), som er nødvendigt, hvis du ønsker at indgå en aftale om salg af overskydende solcellestrøm til et andet selskab.

Du finder oplysninger om dit lokale netselskab på Green Power Denmarks hjemmeside.

Læs om fordele og ulemper ved solceller

Så hvis du køber solceller her hos 1KOMMA5° Danmark, kan du trygt regne med, at vi står for hele processen omkring tilslutning af dine solceller til elnettet. 

Generelt kan du forvente, at vi er med på hele rejsen, så processen bliver så nem som muligt, og så du ender med den solcelle-løsning, der passer til dine behov.

Når vi har fuldført installationen og tilslutningen af dine solceller til elnettet, vil netselskabet give besked om, at dit anlæg er blevet registreret og tildelt et GSRN-nummer. 

Det nummer er vigtigt, hvis du ønsker at sælge overskydende strøm fra dit solcelleanlæg.

Få et tilbud på solceller i dag

Du skal selv finde produktionselleverandør til at aftage din overskudsstrøm.

Hvis du ikke har en batteri til solceller, ryger den strøm, du ikke bruger, med det samme ud og bidrager til det fælles elnet. Hvis du gerne vil have penge for den strøm, skal du lave en aftale med en produktionselleverandør.

Hvad er en produktionselleverandør?

En produktionselleverandør er en virksomhed, der tilbyder at købe den overskydende elproduktion fra private producenter, når de producerer mere elektricitet, end de selv har behov for i deres husholdning

Modsat dit netselskab kan du helt selv vælge, hvem du vil have som produktionselleverandør.

Du finder en oversigt over aktuelle produktionselleverandører på Energinets hjemmeside.

Det svinger, hvor meget du helt præcist kan forvente at få for din overskudsstrøm. 

Det afhænger både af de gældende elpriser, mængden af overskudsstrøm, du producerer, og hvilken aftale du har med din produktionselleverandør. For de fleste kan man sælge overskudsstrøm for 1.000 - 4.000 kr. om året.

Læs mere: Salg af strøm fra solceller: Sådan fungerer det

Al strøm, du sælger, er skattefrit op til 7.000 kr. Sælger du for mere end dét, skal du betale 60% i skat af det overskredne beløb. Ejer du solcelleanlægget sammen med flere, kan I lægge jeres fradrag sammen, så I kan sælge mere strøm skattefrit.

Læs mere: Skat af solceller: Alt du skal vide om beskatningsregler

Skal man søge tilladelse til at opsætte solceller