Solenergi

Sådan fjerner du sne fra dine solceller.

Opdag, hvordan du effektivt fjerner sne fra dine solceller for at sikre optimal energiproduktion, selv i vintermånederne. Vores guide deler praktiske metoder til at håndtere sne på solcellepaneler og opfordrer dig til at fortsætte din bæredygtige rejse som en del af verdens klimahelte.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

5 min
image missing

Forestil dig dette scenarie:

En smuk vintermorgen, sneen dækker landskabet i et strålende hvidt tæppe, og solen bryder igennem skyerne med sine dopamin-fyldte stråler. Man mærker, hvordan solen bringer smilet frem på læben igen i en vintertid, som kan være lang, kold og mørk. Men hvis du ejer et solcelleanlæg, bringer dette ellers glædelige vintervejr en ekstra udfordring: sne på solcellepanelerne.

Det lyder måske harmløst, men sneen kan have betydning for solcelleanlæggets effektivitet og energiproduktion. Når sneen lægger sig som et tæppe over solcellepanelerne, bliver sollyset blokeret, og solcellepanelerne mister noget af deres evne til at absorbere og omdanne sollys til elektricitet.

Heldigvis er der løsninger til at tackle dette vinterproblem, og vi er klar til at guide dig gennem dem. Så lad os komme i gang med at lære, hvordan man bedst håndterer sne på solcellepanelerne, så man igen kan nyde de smukke, hvide vinterlandskaber uden at frygte for nedsat energiproduktion. 

Læs mere: Hvordan virker en solcelle?

Få et tilbud på solceller i dag

Specielt tage med lav hældning kan være problematiske.

Specielt tage med lav hældning kan udgøre en udfordring, når det kommer til sne på solceller.

Det skyldes kort og godt det faktum, at sneen har sværere ved bare at glide af taget igen. Hvor sneen på tage med relativ høj hældning - f.eks. 45 grader - relativt nemt vil glide af igen grundet hældningen og den glatte overflade, er sagen en anden med tage med lav hældning.

Her vil sneen ikke på samme måde kunne drage fordel af tyngdekraften i sin rejse ned af taget igen. I stedet vil sneen i højere grad have tendens til at samle sig på taget og være en forstyrrende faktor i din grønne strømproduktion.

Hvis det blæser meget, vil sneen relativt hurtigt blæse af igen, men er det ikke tilfældet, kan det altså være nødvendigt for dig selv at fjerne sneen fra solcellerne.

Alt du skal vide om fordele og ulemper ved solceller
Sådan vedligeholder du solceller

3 gode råd når du skal fjerne sne fra dine solceller.

Hvis du står i en situation, hvor sneen har samlet sig på dit tag og dækker for solcellerne, har vi nogle gode råd til, hvordan du bedst griber det an:

1. Fjern sneen med udendørs kost

En af de nemmeste og mest tilgængelige måder at fjerne sne fra solcellerne er ved at bruge en udendørs kost. Måske tænker du, at du skal have fat i en kost med særligt bløde hår, men det er ikke tilfældet. Solceller er designet til at være udendørs og er relativt hårdføre, og derfor kan de altså godt tåle at blive børstet med en ganske almindelig kost. Husk at være forsigtig, hvis du skal stå på en stige, mens du bruger kosten.

2. Fjern sneen med Glycol

En anden metode til at fjerne sne fra solcellepaneler er ved at bruge glycol, som er en antifrostvæske. Glycol fryser først til is ved lave minusgrader og har derfor evnen til at fjerne sne og is.

Book et onlinemøde med en rådgiver fra 1KOMMA5°

For at opnå den bedste effekt skal glycol blandes med vand. En blanding af halvt vand og halvt glycol resulterer i en væske med et frysepunkt på cirka -34ºC. Da vejret i Danmark sjældent når under -15ºC, er et frysepunkt på -34ºC mere end tilstrækkeligt til at håndtere sne og is på solcellepanelerne. Ved at bruge glycol-vandblandingen kan du effektivt og skånsomt fjerne sneen og sikre, at dine solcellepaneler forbliver fri for forhindringer, der kan påvirke deres ydeevne.

3. Lad være med at bruge for mange kræfter og penge på at fjerne sne fra solceller

Når vinteren rammer, og sneen begynder at dække dine solcellepaneler, kan det være fristende at bruge en masse ressourcer på at fjerne sneen for at sikre optimal solenergiproduktion. 

Du skal dog huske på, at vintermånederne alligevel typisk er de måneder, hvor solcelleanlægget producerer mindst energi på grund af de kortere dage, og fordi solen står lavere på himlen. Samtidig vil sneen ofte naturligt smelte væk eller skubbes ned fra taget af sig selv før eller siden. Derfor kan det være en unødvendig udgift og anstrengelse at bruge for mange kræfter og penge på at fjerne sneen. 

Læs om hvor meget strøm solceller producerer om vinteren
Læs mere om solceller når det er overskyet

Det må du ALDRIG gøre, når sneen skal væk fra solcellerne.

Hvis du gerne vil fjerne sneen fra dine solceller, er der to ting, som du ALDRIG må gøre.

Selvom det kan virke nemt og hurtigt, må du ikke hælde varmt vand eller vand tilsat opvaskemiddel direkte på solcellerne.

Solcellemodulerne er indrammet af aluminiumsrammer med glaspaneler. Når en meget kold overflade pludselig opvarmes, kan det resultere i hurtig og ujævn udvidelse af glasset, hvilket i sidste ende kan føre til sprækker og skader. 

Tag med solceller

Bliv en af verdens klimahelte med solceller på taget.

Når du installerer solceller på dit tag, bliver du mere end bare en energi-forsyner – du bliver en del af en global bevægelse mod bæredygtighed og klimaforbedring. 

Ved at investere i solenergi markerer du dit engagement i at skabe en grønnere fremtid og beskytte vores planet mod de udfordringer, den står overfor.

Men som enhver klimahelt ved, er vejen til bæredygtighed ikke altid let. Når vinteren kommer og dækker dine solceller med sne, kan det virke som om, at dine grønne ambitioner bliver sat på pause. Men sneen er ikke en fjende så stor, at den er værd at frygte. Med vores guide til hvordan du fjerner sne fra solceller, kan du sikre, at dine solceller fortsætter med at yde optimalt selv under udfordrende vejrforhold.

Så lad ikke vinterens sne sætte en stopper for din bæredygtige rejse. Bliv en del af verdens klimahelte med solceller på taget og gør en forskel for vores planet – uanset vejret!

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller