Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Et nulenergihus – også stavet nul-energi hus og 0 energi hus – er et hus, hvis samlede energiforbrug svarer til mængden af den vedvarende energi, som huset producerer.
Særligt for nulenergihuse gælder det også, at disse huse ikke har brug for løbende at få tilført varme for at holde den ønskede temperatur. Så længe den udendørs temperatur er over 0 grader, kræver et nulenergihus som udgangspunkt ikke opvarmning.
Ligesom almindelige lavenergihuse skal nulenergihuse leve op til en række specifikke energikrav for bygningsklasse 2020. Du kan læse mere om kravene under 2020-huse på bygningsreglementet.dk.
Der er mange fordele ved et nulenergihus, og derfor vælger flere og flere danskere at investere i dem. Her er nogle af de vigtigste fordele:
Miljø: Et nulenergihus har et CO2-udslip, som er lig 0. Samtidig bliver du med et nulenergihus selvforsynende, når det kommer til vand, el og varme. Du gør altså en konkret forskel for miljøet og tager kampen op mod klimaforandringerne og global opvarmning.
Indeklima: Et nulenergihus har både god isolering og er udstyret med et ventilationsanlæg, der sørger for et perfekt afstemt indeklima – og det er godt for dit og din families helbred.
Økonomi: Med et nulenergihus vil du kunne mærke en betydelig forskel, når det kommer til dit forbrug af varme og el. Der er store besparelser at hente – ikke blot for miljøet, men også for din pengepung.
For at et hus kan defineres som et nulenergihus, er der regler for, hvor mange kWh/m² om året, huset må forbruge. Disse regler kan du læse mere om længere nede i dette indlæg.
Hvad er kWh?
kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en mængdeangivelse for forbrug af elektricitet.
Når vi skal måle elektricitet, benytter vi enheden watt. Watt er et udtryk for strømmens effekt eller kraft – for eksempel angives elektriske apparaters ydeevne i watt. Ligesom vi kender det fra vægtsystemet, hvor kilogram (kg) er 1.000 gram, er kilowatt (kW) 1.000 watt.
Hvor mange kWh, din husstand forbruger, afhænger af, hvor mange elektriske apparater der er i din husstand, hvor høj effekt i kW apparaterne yder, og hvor ofte og hvor længe de er tændt.
Et hus skal opfylde en række krav for at reducere sit forbrug af kWh/m² og opnå status som nulenergihus:
Isolering: Et nulenergihus skal have flere lag isolering end et standardhus.
Utætheder: For at mindske varmetab skal utætheder og kuldebroer være lukket nøje.
Vinduer: Husets vinduer skal være energiruder og typisk minimum af tre lag.
Det lyder måske som en økonomisk stor mundfuld at opføre et nulenergihus. Her er det vigtigt at huske, at omkostningerne ved driften af et nulenergihus er langt lavere end ved et standardhus. For mange kan det altså godt betale sig at investere i at opføre et nulenergihus – og for klimaet vil det altid kunne betale sig.
Det, der typisk er afgørende for, at et hus fungerer som et nulenergihus, er isoleringen. For at kunne holde på varmen skal et nulenergihus have flere lag isolering end et standardhus. Lige så vigtigt er det, at vinduerne er optimalt isoleret – ved opførelsen af nulenergihuse anvendes der derfor typisk trelagsruder. Derudover er husets varmekilde også vigtig. Et nulenergihus benytter en kombination af flere energikilder. Det kan eksempelvis være en blanding af:
Solfangere
Ventilation
Træpillefyr
Din husstands energiforbrug kan deles op i varme og el. I et nulenergihus genereres el gennem solenergi fra solceller. Det er ikke blot en miljøvenlig løsning, men sikrer dig samtidig også en lavere elregning.
Varmen i et nulenergihus opnås typisk gennem en varmepumpe eller et pillefyr. Du har måske hørt, at disse løsninger er relativt dyre at installere – og det er for så vidt også sandt.
Til gengæld er de på den lange bane typisk væsentligt billigere i drift end de mere brugte varmekilder som fjernvarme, naturgasfyr og rå brænde. Du kan derfor se installationen som en investering i fremtiden – både for kloden og for din egen pengepung.
Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at husets ventilationsanlæg fungerer optimalt. Det skal ikke blot sikre et bedre indeklima: Det skal også have varmegenvinding. Det betyder nemlig, at anlægget genbruger den varme, der allerede er i huset – og det gør huset endnu mere bæredygtigt.
Skal et nulenergihus tilsluttes det kollektive elnet?
Som udgangspunkt er et nulenergihus tilsluttet det kollektive elnet. Du kan dog godt undgå at tilslutte dit hus.
Vælger du at købe et nulenergihus, opføre dit eget eller energirenovere dit nuværende hus, kan du søge om dispensation fra tilslutningspligten hos kommunen.
Hvor meget, du kan spare ved et nulenergihus, afhænger blandt andet af husets størrelse, antallet af beboere samt hvilke energikilder, du bruger.
For det første må et nulenergihus maksimalt forbruge 20 kWh/m² om året. Til sammenligning ligger det årlige elforbrug for en familie med 2 voksne og 2 børn tættere på 35 kWh/m² om året. Har du et nulenergihus, er husets appetit på el altså ikke langt fra at være reduceret med 50 %.
Med et nulenergihus vil du derfor kunne opleve betydelige besparelser på både din strøm- og varmeregning – og du bliver også en klimahelt, der aktivt arbejder for at reducere dit CO2-aftryk og redde vores planet.
Lad os kaste et nærmere blik på de forskellige faktorer, som vi nævnte ovenfor:
Husets størrelse: Jo større huset er, jo mere energi skal det selvfølgelig bruge, og jo større vil din besparelse også være.
Beboere: Dit forbrug vil altid komme an på antallet af beboere i din husstand.
Varmekilden: Sidst, men ikke mindst, spiller varmekilden en væsentlig rolle. Opvarmer du f.eks. dit nuværende hus med olie- eller naturgasfyr, vil du ved et nulenergihus kunne mærke en markant forskel. Faktisk vil du kunne spare næsten hele din varmeregning væk.
Disse faktorer kan selvfølgelig variere meget fra husstand til husstand. Derfor kan det være svært at sige nøjagtig, hvor meget du vil kunne spare ved at skifte til et nulenergihus. Vi kan dog fortælle dig, at der typisk er tale om mange tusinde kroner om året – det kan altså godt betale sig.
Alene med vores intelligente og energioptimerende software Heartbeat kan du spare minimum 2.000 kr. om året. Den ideelle softwareløsning til at reducere strømforbrug og komme i mål med et nulenergihus.
At bygge et nulenergihus, der passer til dine og din families behov, er en stor investering. Før du påbegynder projektet, bør du derfor:
Søge råd hos flere leverandører af nulenergihuse, som kan hjælpe dig med at definere dine specifikke behov.
Besøge udstillingshuse, så du og din familie kan danne jer et billede af, hvordan I ønsker, at jeres nulenergihus skal se ud.
Overvejer du at energirenovere dit nuværende hus i stedet for at bygge nyt, kan du med fordel undersøge, hvordan du kan få tilskud til projektet gennem Energirenoveringspuljen. Via linket kan du også skrive dig op til Energirenoveringspuljens nyhedsbrev, så du løbende kan få opdateringer samt information om, hvornår du kan søge tilskud.
Har du besluttet dig for at opføre et nulenergihus, eller har du planer om at energirenovere dit hjem? Så har vi en god nyhed til dig: Du er en klimahelt. Du har nemlig taget en beslutning om at gøre en aktiv forskel i kampen for miljøet og klodens fremtid.
Hos 1KOMMA5° hylder vi folk som dig, der er klar til at tage ansvar og tage vare på vores planet. Netop derfor er vi også selv all-in på solceller. Vi tror på, at vedvarende energi er den eneste vej frem, hvis vi vil bremse klimaforandringerne.
Samtidig kommer vedvarende energi med en masse fordele. Både for vores samfund, men også for den enkelte forbruger.
Med et solcelleanlæg på taget er det som at have sin helt egen bæredygtige energifabrik, som udnytter solens stråler til at skabe elektricitet til dit hjem. Du sænker altså ikke blot dit klimaaftryk – du får også en lavere elregning.
Så kontakt os i dag og start din rejse mod at gøre dit hjem til hjertet i den grønne energirevolution. Vores professionelle og dedikerede medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at gøre processen så gnidningsfri som muligt.
Få et tilbud på solceller i dag og skab et hjem, som du kan bo i med god samvittighed.