Solenergi

Inverter & Batteribank – Sammenlign konkurrenterne

Få vigtig information om invertere og batteribanker til solcelleanlæg og blive klogere på, hvordan det er med til at effektivisere energilagring.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

12 min
image missing
forbrug vs. elproduktion

Bør du få en inverter og batteribank?

Hvis man har et solcelleanlæg, uden batteribank, så bruger man typisk kun 20-30% af den genererede elektricitet fra solcellerne.

Det skyldes at størstedelen af produktionen sker midt på dagen, hvor solen står højest, men husets forbrug er lavest (da man typisk er på arbejde i perioden). Det er af samme årsag at inverter & batteribank har sin berettigelse og har gjort solcelleanlæg til private en lukrativ investering.

Med en inverter & batteribank har man nemlig mulighed for at fordoble sin selvforsyninggrad, så den kommer helt op på 60-70%. Det sker ved, at al strømmen som genereres henover dagen, nu i stedet bliver opmagasineret, så det kan bruges om aftenen/natten og så vidt muligt holde boligen selvforsynende til næste dag. Når solen så står op igen, og batteribanken er afladet, så begynder processen forfra.

– Ønsker du at se en anbefalelsesværdig løsning til et solcelleanlæg med inverter og batteribank – ud fra dit unikke forbrug – så prøv vores prisberegner.

Hvilke batteribanker findes der på det danske marked og hvilken skal du vælge?

Software, teknologi, holdbarhed, forventet levetid og ydeevne undervejs, er de vigtigste parametre at forholde sig til, når man skal investere i et hybrid solcelleanlæg (Hybrid = inverter & batteribank samlet).

Herunder får du en sammenligning af produkterne som typisk sælges i Danmark. Her hvor vi tager udgangspunkt i det bedste produkt, for at give en forståelse af hvad man maksimalt kan få ud af en batteribank. I den sammenhæng, kan man nemmere forstå og sammenligne med de andre produkter og se hvad man går på kompromis med, hvis man vælger andet.

– Ønsker du at se et tilbud på et solcelleanlæg med batteribank, så kan du altid prøve vores prisberegner.

Sonnen – verdens førende hybridsystem til private

Med Sonnen får du markedets mest innovative og førende lithium-batteribank, med de højeste produkt- og ydelsesgarantier (herunder cyklusgaranti).

Alene med den intro, er det selvsagt det bedste og mest sikre valg. Men det koster selvfølgelig også derefter, hvilket også er noget man skal tage in mente, når man investerer i et solcelleanlæg – er det det værd?

For når vi anbefaler en samlet løsning, enten gennem vores prisberegner. eller ved samtale med en af vores konsulenter, så forholder vi os til alle dine forbehold og vurderer ud fra flere aspekter – f.eks. dit årlige forbrug og dit daglige forbrugsmønster, samt om det er til sommerhus, privat bolig eller erhverv. Men som så meget andet, så går kvalitet og pris hånd i hånd og i sidste ende skal man holde prisen op imod om det er det værd.

Sonnen – hvordan skiller det sig ud ift. konkurrenterne?

Som det første unikke og måske mest interessante ift. konkurrenterne, så skiller Sonnen sig markant ud ved at man kan udvide anlægget til hver en tid.

Det er et meget relevant element at forholde sig til, når man laver en investering som denne, da anlægget gerne skal matche husets forbrug nu, såvel som i fremtiden. Og da ens forbrug kan ændre sig radikalt med tiden – f.eks. hvis du får elbil eller varmepumpe – så vil det i mange tilfælde næsten fordoble husstanden forbrug.

Derfor vil du gerne kunne udvide anlægget med flere paneler, ligesom at du gerne vil kunne udvide batteribanken tilsvarende.

Det lyder måske som en selvfølge, men det er faktisk kun Sonnen som kan tilbyde dette. For eksempel kan du starte med et 5 kWh batteribanken, men 5 år efter købet udvide denne batteribank helt op til 15 kWh.

Dette er en markant forskel til mellem Sonnen og konkurrenterne, da du her enten ikke kan opgradere batteribanken efter køb/installation eller skal gøre det inden for et halv til maksimalt et helt år… og hvad så hvis du får en elbil eller varmepumpe om 2 år? Ja, så er du “fanget” med dit eksisterende anlæg og må se dig tilfreds med den selvforsyningsgrad du har.

I forlængelse, så kan man også udvide selve solcelleanlægget med flere paneler, da man med Sonnen Hybriden kan tilkoble det ønskede antal ekstra paneler, ud fra hvor meget ens forbrug er steget.

I sådan tilfælde, vil man måske også skulle tilkoble en lille inverter yderligere, som matcher til de ekstra paneler – men den store og unikke fordel, kontra konkurrenterne, er at man kan sende den nye producerede strøm ind på dit eksisterende Sonnen batterisystem. Altså er du allerede klargjort til situationen hvis den skulle opstå.

Sonnen – markedsledende garantier

Sonnen batteribanken leveres med markedsledende garantier på hhv. 10 års produktgaranti og/eller 10.000 cyklusser ydelsesgaranti.

Ydelsesgarantien går på, at batteriet ikke vil være mindre end 70% af dets installerede kapacitet efter de 10.000 cyklusser. Dette er en markedsledende garanti.. Men hvad betyder det i praksis?

Én cyklus er én fuld op- og afladning, hvilket man kan forvente at bruge én gang dagligt, i det man lader op i løbet af dagen og aflader aften/nat. Med det in mente, så kan man sige, at én dag er én cyklus, og dermed, at man har 10.000 dages ydelsesgaranti; hvilket svarer til +27 år.

I virkeligheden så når man dog ikke altid at få opladt eller afladt til fulde hver dag, og hvis man f.eks. kun op eller aflader 50%, så tæller det kun for en halv cyklus.

Dermed forlænges de 10.000 dage i princippet. Dog er vi mere konservative når vi taler med vores kunder, da vi fortæller at der medfølger en ydelsesgaranti på at anlægget stadig præsterer +70%, efter ca. 25 år.

Til sammenligning, så har de nærmeste konkurrenter kun ca. halvdelen af Sonnens cyklusgaranti samt lavere ydelsesevne efterfølgende.
 

Se de tætteste konkurrenters garantier herunder:

Sonnen:

 • 10 års garanti / 10.000 cyklusser / 70% effekt efter

 • Kan altid udvides (f.eks hvis du får elbil)

 • Inverter og batteri skal købes samtidig

 • Kan ikke sættes udendørs 


Huawei:

 • 10 års garanti / 4000 cyklusser / 60% effekt efter

 • Kan altid udvides (f.eks hvis du får elbil)

 • Inverter og batteri kan købes seperat

 • Kan godt sættes udendørs
   

Growatt:

 • 5 år garanti / 6000 cyklusser / 60% effekt efter.

 • Kan kun udvides inden for 1 år.

 • Inverter og Batteri skal købes samtidig

 • Kan ikke sættes udendørs

Fronius / LG Chem:

 • 10 års garanti / 4000 cyklusser / 60% effekt efter.

 • Kan kun udvides inden for 6 mdr.

 • Inverter og batteri skal købes samtidig

 • Kan ikke sættes udendørs


Kostal / BYD:

 • 10 års garanti / 4000 cyklusser & effekt efter ikke oplyst

 • Kan kun udvides inden for et halv år

 • Inverter og batteri skal købes samtidig

 • Kan ikke sættes udendørs


Ud over Sonnen tilbyder vi primært Huawei som alternativ i vores produktsortiment. Det skyldes at Huawei er det mest fleksible og fremtidssikrede hybrid system. Dette er især gældende hvis man har et lidt mindre forbrug nu og derfor ikke vil købe sig for dyrt ind. Dette da man kan starte med et anlæg, som kun passer til ens nuværende forbrug, for så at opgradere senere. F.eks. kan man starte med kun at købe inverteren og tilkoble batteribanken senerehen. Og alternativt kan man starte med at tilkoble en lille batteribank, for så at opgradere batteribanken med tiden, hvis ens forbrug skulle stige grunden køb af varmepumpe eller elbil.

Derudover, så er Huawei det rigtige valg, hvis du ikke ønsker eller har plads til at have systemet stående indendørs. Dette som er gældende for mange, men især sommerhusejere.

Sonnen software – Oplad batteribanken med billig strøm om natten.

Sonnen har flere smarte fordele, såsom at den laver “forecast” på vejrudsigten og indtænker det i, hvordan du får bedst nytte at din produktion i løbet af dagene.

Tilsvarende finder man også hos andre producenter, men den mest interessante “feature” som Sonnen anlægget har, er at man kan sætte den til at være en “handels børs”.

Det skal forstås på den måde, at anlægget kan indstilles til at oplade billig strøm fra elnettet om natten, til brug om dagen, når strømmen er dyrest – dette som især er attraktivt om vinteren, hvor der er færre soltimer og dermed mindre produktion fra anlægget.

Dermed kan du stadig optimere dit forbrug maksimalt, selv i perioder uden sol. Og med de stigende variable elpriser, som vist her, hvor strømmen er meget dyr når man skal bruge den, mellem kl.06-10 og 16-20, så er der mange penge at spare i det lange løb.

– Se også vores blog: Variable elpriser – udnyt det med solceller & batteribank

Ønsker du at se et tilbud på et solcelleanlæg med batteribank, så kan du altid prøve vores prisberegner.

Sonnen Inverter – Få nytte af ALT din producerede strøm.

Først og fremmest, så skal man forholde sig til hvad man får ud af inverteren. Der er stor forskel i det der hedder output – her hvor der findes små invertere på 1 kW og store på 20 kW. Og forskellen ligger meget banalt i, hvor mange paneler inverteren kan håndtere, såvel som hvad den kan håndtere af produceret strøm fra solcelleanlægget. Til private husstande ligger hybrid-inverterne typisk omkring 3-6 kW., da det matcher op med de fleste privates behov, som antages at ligge et sted mellem 2-8000 kWh/år.

Sonnen inverteren er 4.6 kW. og kan derfor som udgangspunkt tage 4.6 kW. af solcelleproduktion og sende ind i husstanden. Derfor vil man typisk med de fleste hybrid invertere kunne opleve en uudnyttet produktion fra anlægget hvis man f.eks. har et 6 kWp solcelleanlæg, med en inverter som kan håndtere 4.6 kW produktion.

Altså vil du producere 6 kW, når solen står højest, men kun kunne udnytte 4.6 kW, hvilket efterlader 1,4 kW, som ikke bliver brugt. Endnu værre er det med de fleste konkurrerende produkter, da de typisk ligger på omkring 3 kW. – F.eks. har det meget populære Growatt Hybrid anlæg kun en 3.6 kW. inverter, hvilket gør at du får endnu mindre ind i husstanden eller på din batteribank… Men her skiller Sonnen sig gevaldigt ud, da de har formået at kombinere inverterens input/output, med batteriets input/output. Det vil sige, at man både kan få 4.6 kW ind gennem inverteren, samtidig med at man kan sende det resterende ind på batteribanken, som har et input/output på 3,3 kW. Altså kan man samlet set sende 6.5 kW ind i husstanden og batteribanken, samtidig.

Dette som igen er modsat alle de konkurrerende produkter, hvor inverterens output er afgørende for, hvad du samlet set kan få ind på inverter og batteribank – f.eks. vil man med Growatt skulle fordele inverterens output på 3.6 kW mellem husstanden og batteribanken, sådan så husstanden kun tager 2 kW. ind og batteriet 1,6 kW. Ergo kan du med Sonnen udnytte ALT produceret strøm fra solcelleanlægget, modsat alle andre konkurrenter, hvor du kun kan udnytte inverterens begrænsede output.

Eksempel på Sonnen funktionen herunder – dette som tager udgangspunkt I at man har 6,5 kW. solceller på taget og dermed udnytter den samlede produktion på 6.5 kW., ved at fordele det mellem inverter og batteribank.

Opsummering.

Hvad har vi lært, hvad skal du forholde dig til og i sidste ende, hvilke kompromisser vil du tage?

Det er i sidste ende en individuel holdning og handling, hvad man ønsker at gå videre med, og vi vores konsulenter er netop til rådighed for at hjælpe dig med at navigere i, hvad der vil være anbefalelsesværdigt for dig, ud fra din unikke situation.

Som som nævnt handler det om hvor stort forbrug du har, hvordan dit tag ligger i både hældning og retning, samt hvordan dit forbrugsmønster er. I forlængelse, så er det også vigtigt at forholde sig til hvad en varmepumpe eller elbil har af indflydelse, hvis man har det eller forventer at få det.

Med ovenstående in mente, så har du dog fået indsigt i hvordan du får det maksimale ud af et solcelleanlæg med batteribank. Og da der er rigtig stort forskel, især i det lange løb, så kan det næsten uanset din nuværende situation, være det rigtige valg at vælge det bedste anlæg muligt, da det på mange måder gør dig bedre stillet til fremtidens uforudsete forhold.

Du kan med fordel prøve vores prisberegner og se hvad vi umiddelbart anbefaler.

Herefter kan du med fordel tage kontakt til en af vores rådgivere, for at snakke det hele igennem, sådan så du selv er godt klædt på til at tage stilling til, om du skal have et hybrid solcelleanlæg eller om ikke andet, hvilket.

Vores prisberegner er gratis at benytte, ligesom at vores rådgivere står gratis til rådighed – helt uforpligtende.

Prøv vores prisberegner, skriv til os på kontakt@1komma5.dk eller ring på 70207474

Prøv vores prisberegner