Introduktion til dit Enphase anlæg

Vi vil her give dig en introduktion til dit Enphase anlæg, så du kommer bedst muligt i gang.

Dit Enphase anlæg har megen funktionalitet, både med og uden batteribank, og vi vil gerne sikre at du får mest muligt ud af det. Derfor opfordrer vi dig til at læse denne guide grundigt i gennem, sådan at du kommer bedst muligt i gang med at udnytte alt den har at tilbyde.

Enphase batteri i garage

Hvordan fungerer anlægget?

Obs., nedenstående forklaringer er uden Heartbeat, som forventes at være tilgængelig i foråret 2024.

Enphase anlægget er opbygget af mikroinvertere, hvilket betyder at hvert solcellepanel har en mikroinverter tilkoblet og installeret på undersiden. Et eksempel på en typisk opsætning kan ses i diagrammet nedenfor.

Enphase diagram

*Har du ikke et batteri tilkoblet, skal du tolke følgende forklaringer som om batteriet altid er 100% fuldt og ikke kan aflade.

Den strøm som panelerne genererer, håndterer mikroinverterne og sender til IQ combiner box’en. Denne coombiner box sørger ikke mindst for at håndtere og fordele strømmen fra solcellepanelerne og mikroinverterne, men også for al kommunikation, både internt i anlægget og eksternt, så du igennem Enphase appen kan følge med i anlæggets produktion, husstandens forbrug, mm. (mere om dette længere nede).

Hvordan fordeler anlægget strømmen?

Hvordan Enphase anlægget håndterer fordelingen af den producerede strøm, afhænger af forbruget og om hvorvidt der er kapacitet på batteriet.

Når Enphase anlægget producerer strøm, vil den først og fremmest dække dit forbrug. Er der stadig strøm i overskud efter forbruget er dækket (overskudsproduktion), vil denne strøm sendes på batteriet, såfremt der er ledig kapacitet. Er batteriet fyldt, vil overskudsstrømmen sendes på elnettet (mere om dette længere nede).

Når anlægget registrerer at der er større forbrug end produktionen kan dække, vil den forsøge at dække det resterende forbrug med strøm fra batteriet. Hvor stort et forbrug batteriet kan dække, afhænger af opsætningen og dets maksimale output. Nedenfor kan du se en outputtet- og kapaciteten på de to typer Enphase batterier, 3T og 10T.

Energilager

IQ-Battery 3T
Lagringskapacitet: 3,5 kWh
In-/output-kapacitet: 1,28 kW

IQ-battery 3T

IQ-Battery 10T
Lagringskapacitet: 10,5 kWh
In-/output-kapacitet: 3.84 kW

IQ-battery 10T

For at finde frem til det maksimale output på dit anlæg, skal du lægge outputtet fra alle batterier i dit anlæg sammen. Har du f.eks. en kapacitet på 14 kWh fordelt på en 10T og en 3T, vil dit output derfor være 5,12 kW (3,84 + 1,28 kW).

Salg af overskudsproduktion

Producerer du mere strøm end du har behov for og kan lagre, er strømmen heldigvis ikke produceret forgæves – i hvert fald ikke hvis du har lavet en aftale om salg af overskudstrøm med en produktionsleverandør.

For at kunne lave en sådan aftale, skal du blot finde dit anlægs GSRN-nummer som udstedes af dit netselskab. Du kan herefter kontakte en produktionsleverandør i dit område vedr. interesse i aftale om salg af overskudsstrøm, så du kan få penge for mængde strøm som du ikke selv bruger.

Tips, tricks og indstillingsmuligheder

Overvågning og status på anlægget

Det er muligt at få et fuldt overblik over anlæggets driftstatus, produktion, forbrug, mm. igennem Enphase Enlighten appen. På følgende link kan du læse mere om hvordan du sætter appen op og hvordan den fungerer.

Introduktion til Enlighten appen

Det er også muligt at få følge driftstatusen via Gatewayen på anlægget. Det kan du læse mere om her:

Statusindikator forklaring

Lagring af billig strøm

Med Heartbeat bliver det muligt at indstille anlægget til automatisk at hente strøm fra elnettet når det er billigst, til brug igen når forbruget stiger og elprisen er høj.

Læs mere om Heartbeat

*Time of Use er pt. ikke tilgængelig i Enlighten appen for brugere i EU, men vi samarbejder med Enphase på at få den gjort tilgængelig hurtigst muligt.

Ladestander

Har du en ladestander tilkoblet, betragter Enphase systemet denne som værende en del af husstandsforbruget. Det betyder altså, at den effekt du lader din bil med vil pålægges husstandsforbruget og vil dækkes af inverteren og batteriet.

Generelt om 1KOMMA5 Danmark Service

Alle indstillingsmuligheder beskrevet foroven samt flere, kan du finde på vores serviceportal.

Oplever du problemer med dit anlæg kan du også finde guides til fejlfinding og problemløsning. Skulle du stadig opleve problemer med dit anlæg, eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at oprette en servicesag ved at klikke på knappen herunder – så bliver du registreret i vores system så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.

x