
Før du går i gang med dit 1KOMMA5° anlæg.
For at du får mest muligt ud af både din 1KOMMA5° inverter og batteri, har vi udstyret dit anlæg med Heartbeat AI, således at anlæggets besparelser optimeres yderligere gennem Energy Trader-funktionen. Denne introduktion vil derfor - udover at forklare de basale principper, som 1KOMMA5° solcelleanlægget opererer ud fra - løbende referere til, hvordan Heartbeat styrer anlægget. Dette forudsætter naturligvis, at Heartbeat og Energy Trader-funktionen er aktiveret. Aktivering af Energy Trader sker typisk indenfor 72 timer efter endt installation.
For at kunne følge med i Heartbeats beslutninger, og hvordan anlægget arbejder i sin helhed, anbefaler vi, at du også læser introduktionen til 1KOMMA5° appen på nedenstående link. I denne finder du også en vejledning til, hvordan du installerer 1KOMMA5° appen.
Hvordan fungerer anlægget?
Helt lavpraktisk består solcelleanlægget af en/flere invertere, et/flere batterier og naturligvis solcellepaneler.
Solcellepanelernes opgave er at omdanne solens energi til strøm i form af jævnstrøm (DC). Herefter kommer inverteren i spil, hvis formål er at konvertere DC-strømmen fra panelerne til vekselstrøm (AC), så det kan benyttes til at dække husstandens forbrug. Derudover har 1KOMMA5° inverteren også et sekundært formål, som er at konvertere energien, som er lagret på batteriet i form af DC-strøm, til AC-strøm, når det skal bruges i husstanden eller på elnettet. Endvidere er inverteren også solcelleanlæggets centrale kommunikationsenhed, og den sørger derfor for at eksekvere de beslutninger, som modtages fra Heartbeat - hvad end det gælder fordeling af produceret strøm eller op-/afladning af batteriet.

Traditionelt fungerer anlægget uden Heartbeats styring og baserer sig på princippet om at maksimere selvforsyningsgraden uden forbehold for elpriserne. Det betyder, at anlægget altid prioriterer at lagre overskudsproduktion (produceret strøm tilovers, når husstandens forbrug er dækket) på batteriet, så det kan bruges senere – f.eks. om aftenen eller på overskyede dage, hvor solcellerne ikke længere producerer tilstrækkelig med energi til at dække forbruget alene.
Som nævnt er dette den traditionelle måde, hvorpå solcelleanlæg med batterier fungerer, med det formål at optimere selvforsyningsgraden. Dette bygger Heartbeat videre på ved at udnytte det potentiale, som ligger i op- og afladning af batteriet, der så benyttes til bl.a. at op- og aflade direkte fra elnettet for yderligere at øge besparelserne.
I introduktionen til Heartbeat kan du læse mere om, hvordan Heartbeat og Energy Trader fungerer i praksis med udgangspunkt i konkrete eksempler.
Forbruget.
1KOMMA5° anlægget er i stand til at måle alt forbrug, som er tilsluttet eltavlen, og tage højde for dette i dets energioptimering. Det betyder, at alt, du har tilsluttet dine stikkontakter samt faste installationer såsom komfurer, køleskabe m.fl., vil kunne forsynes med strøm fra anlægget. Hvis nogle af disse forbrugsenheder er direkte kompatible med Heartbeat, kan de – udover at få deres forbrug aflæst som nævnt ovenfor – også kommunikere med systemet. Dette gør det muligt at styre dem intelligent og dermed optimere dine besparelser yderligere.
På kompatibilitetslisten nedenfor finder du en komplet oversigt over enheder, der understøtter Heartbeat, herunder vores egen 1KOMMA5° ladestander, Daikin-varmepumpe m.fl.*
*At en forbrugsenhed ikke er Heartbeat-kompatibel betyder ikke, at den ikke indgår i anlæggets forbrugsmålinger, men derimod at den ikke vil kunne styres eller aflæses i 1KOMMA5° appen som en særskilt forbrugsenhed - kun som en del af det samlede forbrug.
Hvor meget strøm kan anlægget producere/udnytte fra solcellepanelerne?
Hvor meget strøm anlægget kan producere, og hvor meget af denne produktion, som kan udnyttes til at dække husstandens forbrug, afhænger ikke mindst af antallet og typen af paneler, men også af inverteren og batteriet.
Som udgangspunkt er anlægget overdimensioneret på panelsiden, hvilket betyder, at panelerne kan producere mere, end inverteren kan håndtere. Dette medvirker til, at der er større produktion i vinterhalvåret imod en minimal begrænsning i sommerhalvåret, hvilket i sidste ende bidrager til en større selvforsyningsgrad. Dog har anlægget mulighed for at lagre overskudsstrøm på batteriet for at undgå, at produktionen fra panelerne går til spilde.
Hvis du derfor har f.eks. 6 kWp tilsluttet en 5 kW inverter, og der er tilstrækkelig med solskin til, at panelerne producerer 6 kW, vil du - indtil batteriet er fyldt - stadig være i stand til at udnytte de 6 kW ved, at den overskydende energi lagres på batteriet.
Hvor meget kan batteriet op- og aflades med?
Hvor meget batteriet kan op- og aflades med, afhænger ikke kun af batteriets specifikationer, men også af inverterens. Her kigger man specifikt på dét, der kaldes in-/output på både inverter og batteri - og her er det den med lavest værdi, som dikterer, hvor meget batteriet kan op- og aflades med på et givent tidspunkt. I diagrammet nedenfor kan du finde den specifikke op- og afladningseffekt for netop dit anlæg, afhængigt af kombinationen af batteri og inverter.

Back-up funktionen.
Hvis du har tilkøbt 1KOMMA5° back-up boksen til dit anlæg, vil du være i stand til at kunne forsyne din husstand med energi i tilfælde af, at der er strømsvigt på elnettet. Du kan læse om, hvordan dette helt konkret fungerer på nedenstående link.
Tips, tricks og indstillingsmuligheder.
Salg af overskudsproduktion
Producerer du mere strøm, end du har behov for og kan lagre på batteriet, er strømmen heldigvis ikke produceret forgæves – i hvert fald ikke, hvis du har lavet en aftale om salg af overskudsstrøm med en produktionselleverandør.
Du kan læse mere om dette nedenfor.
Øvrige guides på vores supportside
Hvis du ønsker at få flere informationer om 1KOMMA5° anlægget end dem, som er beskrevet i denne introduktion og i de tilhørende links, anbefaler vi, at du holder øje med vores supportside. Her kan du altid finde mere information, samt guides, der løbende bliver tilføjet og opdateret.
Du finder vores supportside på nedenstående link.
Genstart inverteren
Sommetider kan en genstart af inverteren være en god idé, i tilfælde af at den viser en fejlkode eller opfører sig unormalt.
Generelt om 1KOMMA5° Danmark Service.
Alle indstillingsmuligheder beskrevet ovenfor samt mere information kan du finde på vores serviceportal.
Oplever du problemer med dit anlæg, kan du også finde guides til fejlfinding og problemløsning. Skulle du stadig opleve problemer med dit anlæg, eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at oprette en servicesag ved at klikke på knappen herunder – så bliver du registreret i vores system, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.
