Solenergi

Solceller til opvarmning af hus.

Selvom solceller og solenergi primært er kendt for at producere elektricitet, har solenergi også potentiale til at revolutionere måden, vi opvarmer vores huse på. I dette blogindlæg vil vi udforske, hvordan solceller og solenergi kan anvendes til opvarmning og give dig en indsigt i, hvordan denne bæredygtige teknologi kan gavne både din komfort og miljøet. Læs med og bliv klogere på, hvordan solens stråler kan vise dig vejen til en mere bæredygtig, selvforsynende og priseffektiv opvarmning af dit hus.

Forfatter

Magnus Vöge

Opdateret den

Læsetid

15 min
image missing

Kan solceller lave varmt vand?

Grundlæggende kan solceller ikke lave varmt vand. Solceller genererer udelukkende elektricitet.

Det er dog et lille ‘men’ til det svar.

For udover solceller byder solenergi også på solfangeranlæg, og de er i stand til at producere varmt vand til opvarmning af dit hus. 

Udseendemæssigt minder de i høj grad om solceller, men i stedet for at omdanne solens stråler til elektricitet, fokuserer solfangeranlæg på at absorbere solvarmen og overføre den til en væske, typisk vand eller en glykolbaseret blanding. Denne varme væske kan derefter bruges til at opvarme dit hjem og forsyne dig med varmt brugsvand.

Solceller kan også indirekte være en del af din opvarmningsløsning i hjemmet. Hvis dit hjem f.eks. opvarmes af en luft-til-vand varmepumpe, bruger den elektricitet til driften. Her kan solcellerne udgøre en bæredygtig og vedvarende leverance af grøn strøm, som varmepumpen kan bruge til at opvarme dit hjem.

Læs om forskellen på solceller og solfangere

Hvad er en solfanger og hvordan fungerer den?

Hvad er en solfanger, og hvordan fungerer den? Det er et spørgsmål, der åbner døren til en verden af bæredygtig opvarmning og store energibesparelser. En solfanger er nemlig ikke blot et teknologisk vidunder, det er også din nøgle til at udnytte solens kraft og varme til at opvarme dit hjem på en måde, der både er grøn og økonomisk fornuftig.

Solfangeren er i sin essens en ret genial opfindelse, der bruger solens stråler som brændstof til at producere varme. 

Den består normalt af en række solfanger-rør eller paneler, der er placeret på taget af dit hus. Disse paneler er fyldt med et specielt kølemiddel, der opvarmes af solens stråler. Når kølemidlet opvarmes, stiger det op til en varmeveksler, hvor varmen overføres til det vand, der cirkulerer i dit hus og varmer hjemmet op.

Resultatet er behagelig, grøn opvarmning, der giver dig komfort uden at belaste miljøet.

Relevante overvejelser inden køb af solfangeranlæg.


Hvis du overvejer at investere i et solfangeranlæg, er der flere vigtige overvejelser, du bør tage i betragtning for at kunne afgøre, hvorvidt et solfangeranlæg er den rigtige løsning til dig.

  • Er dit varmebehov stort nok?

Før du investerer i et solfangeranlæg, er det afgørende at vurdere, om dit hjem har et tilstrækkeligt stort varmebehov til at retfærdiggøre installationen. Solfangere er ideelle til opvarmning af boliger, der har et betydeligt årligt varmebehov, såsom huse med gulvvarme eller radiatorer. Hvis dit hjem allerede er energieffektivt og kræver minimal opvarmning, kan det være en mindre fordelagtig investering.Som tommelfingerregel siger man, at solfangeranlæg først giver mening, hvis man har et dagligt forbrug på mere end 100 liter vand.

  • Hvilken varmekilde har du i øjeblikket?

Hvis du bruger fossile brændstoffer som olie eller gas til opvarmning, kan overgangen til solfangeranlæg både reducere dit CO2-aftryk og spare dig for betydelige omkostninger på lang sigt. Har du omvendt allerede en mere klimavenlig opvarmningskilde, som f.eks. en varmepumpe eller fjernvarme, udgør et solfangeranlæg ikke samme potentiale.

  • Har dit tag den rette hældning?

Solfangere fungerer bedst på tagflader, der vender mod solen og har den rette hældning (45 grader). Hvis dit tag har en stejl hældning mod syd, sydøst eller sydvest, vil det være ideelt for solfangeranlæggets effektivitet.

  • Modtager taget nok sollys?

Det er vigtigt at vurdere, om dit tag modtager tilstrækkeligt med sollys i løbet af dagen. Selvom tagets hældning er helt perfekt, kan skygge fra træer, bygninger eller andre forhindringer begrænse solfangerens effektivitet. Så hvis dit tag er i skyggen det meste af dagen, kan solfangere ikke levere det optimale resultat.

Sådan kan du energioptimere dit hjem
Læs om CO2 neutrale energikilder
Hus

Fordele ved solfangere.


Hvis du kan sætte kryds ved alle felterne og har undersøgt, hvorvidt dit hjem egner sig til et solfangeranlæg, kan du se frem til en række fordele.

  • Grøn og bæredygtig energi: Solfangeranlæg bruger solens naturlige energi til opvarmning, hvilket gør dem til en ren, bæredygtig og vedvarende kilde til varme. Ved at investere i solfangere reducerer du dit husstands CO2-aftryk og bidrager positivt til miljøet.

  • Lavere energiomkostninger: Når dit solfangeranlæg er installeret og fungerer effektivt, kan du se frem til markante besparelser på din energiregning. Solens stråler er gratis at benytte sig af, så du vil automatisk reducere eller eliminere de omkostninger, der normalt er forbundet med opvarmning af dit hjem.

  • Øget energiuafhængighed: Ved at generere din egen varme med solfangere bliver du mindre afhængig af eksterne energileverandører. Dette gør dig mere robust over for stigende energipriser og potentielle forsyningssvigt.

  • Øget boligværdi: Installationen af solfangeranlæg kan øge værdien af din ejendom. Potentielle købere ser ofte positivt på boliger, der er udstyret med grønne teknologier, hvilket gør din bolig mere attraktiv på markedet.

  • Lang levetid og minimalt vedligehold: Solfangere har normalt en lang levetid og kræver kun minimal vedligeholdelse. Det gør dem til en langsigtet og nem løsning til opvarmning af dit hjem.

Når alle overvejelser er taget i betragtning, kan investeringen i et solfangeranlæg forvandle dit hjem til en mere miljøvenlig, omkostningseffektiv og selvforsynende bolig. 

Det er også et skridt i retning af en grønnere fremtid. Ved at benytte solens energi til opvarmning af din bolig, bidrager du til vores samlede indsats omkring at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grader inden 2030.

Prøv vores prisberegner og få et tilbud på solceller i dag