Erhverv

Forklaring af rådighedstarif for solceller til erhverv

Opdag alt hvad du behøver at vide om rådighedstariffer, hvordan det har en virkning på omkostningerne og sikrer en effektiv udnyttelse af solcelleanlæg.

Forfatter

Mohammed Ayoub

Opdateret den

Læsetid

4 min
image missing

Lær dit leverings- og trækniveau at kende så din virksomhed får et korrekt dimensioneret solcelleanlæg.

I Danmark omfatter rådighedstariffen også muligheden for at trække strøm fra elnettet udover at levere overskydende strøm fra solcelleanlægget. Dette betyder, at erhvervsvirksomheder med solcelleanlæg skal betale en afgift baseret på den maksimale effekt, de kan trække fra elnettet, ud over den strøm, de selv producerer.

Årsagen til, at denne tarifstruktur omfatter både levering og træk af strøm, er at sikre en fair fordeling af omkostningerne ved at opretholde og drive elnettet. Selvom solcelleanlæg kan generere betydelig mængde elektricitet, er der stadig perioder, hvor virksomheden har brug for at trække strøm fra nettet, for eksempel om natten eller på overskyede dage, hvor solcelleanlæggets produktion er reduceret.

Prøv vores prisberegner

Rådighedstariffen dækker derfor både den potentielle belastning, som solcelleanlægget kan lægge på elnettet, og den tilgængelige kapacitet for at trække strøm fra nettet, når det er nødvendigt. Ved at inkludere begge aspekter sikres det, at erhvervsvirksomheder med solcelleanlæg bidrager til de samlede omkostninger ved drift og vedligeholdelse af elnettet, uanset om de leverer eller trækker strøm.

Det er vigtigt for erhvervsvirksomheder at være opmærksomme på både leverings- og trækniveauet i forhold til rådighedstariffen og sikre, at de er korrekt dimensioneret i forhold til deres egen strømforbrug og solcelleanlæggets kapacitet. Dette kan hjælpe med at optimere omkostningerne og sikre en effektiv udnyttelse af solcelleanlægget og elnettet som helhed.